Sposób przygotowania:
Bananowa babka z orzechami i rodzynkamiPrzygotowanie składników mokrych
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z cukrem muscovado, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia.
W misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rozpuszczone masło z cukrem. Całość mieszamy.
Przygotowanie składników suchych
W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy rodzynki i drobno pokrojone orzechy włoskie oraz brazylijskie.
Przygotowanie ciasta
Składniki mokre przelewamy do suchych. Ciasto mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy rozgniecione banany.
Pieczenie babki
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem.
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 35-40 minut
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Dekoracja ciasta
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Przygotowaną masą dekorujemy babkę.