ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Babka orzechowo-kakaowa na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto babka na oleju z kakao i prażonymi orzechami włoskimi z polewą czekoladową, ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne.

Babka orzechowo-kakaowa na oleju Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka orzechowo-kakaowa na oleju

 

  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • kakao 4 łyżki,
  • aromat arakowy 3 krople,
  • orzechy włoskie 200 gram,
  • czekolada gorzka 100 gram,
  • śmietana 18% 3 łyżki,
  • posypka kolorowa - ile potrzeba,
  • olej + tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Babka orzechowo-kakaowa na oleju
Składniki temperatura pokojowa = Jajka, olej, cukier ubić mikserem do spienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.

Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. sodę, kakao, aromat arakowy i mikserem połączyć dobrze składniki.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, pilnować, aby się nie przypaliły bo będą gorzkie. wsypać do ciasta i wymieszać.

Forma do babki falista 24 cm, wysmarować formę olejem, posypać tartą bułką, do formy wylać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka.

Czekoladę ze śmietaną stopić w garnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać kolorową posypką, schować do zastygnięcia czekolady do lodówki.
Babka orzechowo-kakaowa na oleju
Składniki użyć o temperaturze pokojowej.
Babka orzechowo-kakaowa na oleju
Mąka pszenna przesiana daje lekkości babce.
Babka orzechowo-kakaowa na oleju
Orzechy prażone są aromatyczne uważać aby się nie przypaliły.
Babka orzechowo-kakaowa na oleju
Formę wysmarować olejem i posypać tartą bułką.
Babka orzechowo-kakaowa na oleju