Sposób przygotowania:
Pyszna babka gotowana z olejem
Formę do babki gotowanej wysmarować olejem i obsypać tartą bułką. Składniki o temperaturze pokojowej= z białek ubić na sztywno pianę.
Do pojemnika dodać żółtka, cukier, aromat rumowy i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mikserem nie za długo połączyć składniki na gładkie ciasto i nie za gęste. Do formy babki do gotowania wlać 3/4 ciasta. Do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 3 łyżki wody i połączyć składniki, wlać do ciasta jasnego i nożem delikatnie przemieszać z 3 razy.
Garnek z gotującą się wodą, wstawić formę do garnka (mam nie za wysoki garnek, więc nakryłam miską nierdzewną i obciążyłam miskę kamieniem aby forma nie była ruchoma w garnku, dobrze działa ten sposób), na średnim ogniu (indukcja) gotować z 70 minut.
Po tym czasie formę wyjąć z garnka i otworzyć, zostawić na 30 minut. Formę nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę z babki.
Czekoladę gorzką połamać do garnuszka, dodać jogurt gęsty (polewa nie będzie twarda i nie pęka przy krojeniu) i na średnim ogniu mieszając stopić, nie dopuścić do zagotowania.
Gorącą polewą polać babkę i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu, u mnie dzisiaj na balkonie.
Do pojemnika dodać żółtka, cukier, aromat rumowy i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mikserem nie za długo połączyć składniki na gładkie ciasto i nie za gęste. Do formy babki do gotowania wlać 3/4 ciasta. Do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 3 łyżki wody i połączyć składniki, wlać do ciasta jasnego i nożem delikatnie przemieszać z 3 razy.
Garnek z gotującą się wodą, wstawić formę do garnka (mam nie za wysoki garnek, więc nakryłam miską nierdzewną i obciążyłam miskę kamieniem aby forma nie była ruchoma w garnku, dobrze działa ten sposób), na średnim ogniu (indukcja) gotować z 70 minut.
Po tym czasie formę wyjąć z garnka i otworzyć, zostawić na 30 minut. Formę nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę z babki.
Czekoladę gorzką połamać do garnuszka, dodać jogurt gęsty (polewa nie będzie twarda i nie pęka przy krojeniu) i na średnim ogniu mieszając stopić, nie dopuścić do zagotowania.
Gorącą polewą polać babkę i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu, u mnie dzisiaj na balkonie.