Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1696]

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na różne okazje, urodziny, imieniny czy tak po prostu do kawy. Puszyste biszkopty, jeden makowy drugi ciemny, takie mięciutkie, że nie wymagają nasączenia. Do tego dwa kremy z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego i słodki kajmak.

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym

Składniki:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym

Biszkopt makowy:

  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka sypkiego mielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki czarnego kakao ( nie mylić z ciemnym )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z serka:

  • 25 dag serka mascarpone
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )

Krem ze śmietanki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym

Wykonanie biszkoptu makowego:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym
Z podanych składników wykonujemy biszkopt makowy.

Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie razem z makiem wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.

Wykonanie biszkoptu ciemnego:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym
Z podanych składników pieczemy biszkopt ciemny.

Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.

Wykonanie kremu z serka:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym
Z podanych składników wykonujemy krem z serka.

Krem z serka: Serek mascarpone mieszamy z dżemem wiśniowym, staramy się żeby wybierać same owoce z dżemu.

Przekładanie:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym
Następnie biszkopty przekładamy kajmakiem i kremem.

Przekładanie: Ciemny biszkopt smarujemy połową masy kajmakowej, następnie rozsmarowujemy krem z serka mascarpone.

Wykonanie kremu śmietankowego:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym
Następnie wykonujemy krem śmietankowy i wykładamy na ciasto.

Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy, ale tą część bez owoców ( owoce dajemy do serka mascarpone ), dżem można zblendować na gładki mus i dodać do śmietanki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, płynną, letnią dodajemy do śmietanki i miksujemy. Następnie na krem z serka wykładamy biszkopt makowy, smarujemy go pozostałym kajmakiem, a na kajmak krem śmietankowy.

Podanie i rady:

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym
Gotowe ciasto biszkoptowe kroimy i podajemy. Smacznego.

Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin, u mnie to było na całą noc, potem ciasto dobrze się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, w zależności od naszego piekarnika.

Użyłam domowego dżemu z wiśni. Owoce dodałam do serka, a do śmietanki pozostałą część.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.