Sposób przygotowania:
Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowymWykonanie biszkoptu makowego:
![Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tortowo-biszkoptowe-ciasto-z-dzemem-wisniowym-586922.jpg)
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie razem z makiem wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.
Wykonanie biszkoptu ciemnego:
![Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tortowo-biszkoptowe-ciasto-z-dzemem-wisniowym-586923.jpg)
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.
Wykonanie kremu z serka:
![Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tortowo-biszkoptowe-ciasto-z-dzemem-wisniowym-586924.jpg)
Krem z serka: Serek mascarpone mieszamy z dżemem wiśniowym, staramy się żeby wybierać same owoce z dżemu.
Przekładanie:
![Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tortowo-biszkoptowe-ciasto-z-dzemem-wisniowym-586925.jpg)
Przekładanie: Ciemny biszkopt smarujemy połową masy kajmakowej, następnie rozsmarowujemy krem z serka mascarpone.
Wykonanie kremu śmietankowego:
![Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tortowo-biszkoptowe-ciasto-z-dzemem-wisniowym-586926.jpg)
Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy, ale tą część bez owoców ( owoce dajemy do serka mascarpone ), dżem można zblendować na gładki mus i dodać do śmietanki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, płynną, letnią dodajemy do śmietanki i miksujemy. Następnie na krem z serka wykładamy biszkopt makowy, smarujemy go pozostałym kajmakiem, a na kajmak krem śmietankowy.
Podanie i rady:
![Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tortowo-biszkoptowe-ciasto-z-dzemem-wisniowym-586927.jpg)
Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin, u mnie to było na całą noc, potem ciasto dobrze się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, w zależności od naszego piekarnika.
Użyłam domowego dżemu z wiśni. Owoce dodałam do serka, a do śmietanki pozostałą część.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.