Sposób przygotowania:
Babka z orzechami laskowymi
Wykonanie ciasta Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i solą na puszystą masę. W trakcie ucierania wbijać kolejno jaja, następnie wsypać mielone orzechy, wlać mleko, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy natłuszczonej i posypanej przesianą przez sitko tartą bułką, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wykonanie polewy Czekoladę połamać na drobne kawałki, w rondelku zagotować śmietankę, połowę gorącej śmietanki wlać do miski z czekoladą, wymieszać, doprowadzić do rozpuszczenia czekolady, dodawać partiami pozostałą gorącą śmietankę. Mieszać aż masa ostygnie do temperatury poniżej 60 st. dodać masło pokrojone w drobne kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę polać masą i rozsmarować pędzelkiem.