hala15

hala15

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wielkanocne wypieki to oczywiście polskie mazurki, baby drożdżowe z dużą ilością rodzynek, babki piaskowe. Proponuję babkę ze zmielonymi orzechami laskowymi, polaną dużą ilością polewy z mlecznej czekolady. Połączenie tych dwóch smaków bardzo lubię.

Babka z orzechami laskowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z orzechami laskowymi

 

  • Składniki na ciasto:
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • Szczypta soli
  • 20 dag mielonych orzechów laskowych
  • ½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 30 dag mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na polewę
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 35 g masła o temperaturze pokojowej

 

Sposób przygotowania:

Babka z orzechami laskowymi
Wykonanie ciasta Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i solą na puszystą masę. W trakcie ucierania wbijać kolejno jaja, następnie wsypać mielone orzechy, wlać mleko, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy natłuszczonej i posypanej przesianą przez sitko tartą bułką, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wykonanie polewy Czekoladę połamać na drobne kawałki, w rondelku zagotować śmietankę, połowę gorącej śmietanki wlać do miski z czekoladą, wymieszać, doprowadzić do rozpuszczenia czekolady, dodawać partiami pozostałą gorącą śmietankę. Mieszać aż masa ostygnie do temperatury poniżej 60 st. dodać masło pokrojone w drobne kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę polać masą i rozsmarować pędzelkiem.
Babka z orzechami laskowymi
smacznego