kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną babkę orzechową. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.

Babka orzechowa  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka orzechowa

 

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl orzechów włoskich mielonych
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • keksówka 27 x 7 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa
Do miski wsypujemy cukry, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy. 
Dodajemy wybite jajka, olej, mleko, cukier waniliowy i miksujemy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z blaszki. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Babka orzechowa
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie produkty.
Babka orzechowa
Następnie dodajemy mleko, olej oraz jajka.
Babka orzechowa
Ciasto na babkę po zmiksowaniu wszystkich składników.
Babka orzechowa
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.