Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Babka a'la Bounty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które nie ma sobie równych. Jest szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo kokosowe. Babka a'la bounty to taka wariacja na temat znanych batoników w formie ciasta.

Babka a'la Bounty

Składniki:

Babka a'la Bounty

na ciasto

  • 180 g maki pszennej
  • 120 ml oleju
  • 120 g cukru
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 40 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka

na ciasto kokosowe

dekoracja

  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babka a'la Bounty
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Do ubitych jajek wlewamy olej wolnym strumieniem. Miksujemy. Dodajemy kakao, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy. 

Ciasto kokosowe: Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia. Miksujemy.

Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy ciasto ciemne. Na cieście ciemne ciasto wylewamy ciasto kokosowe. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.