SUPERPRZEPIS

Babka kokosowa na białkach

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Babka kokosowa na białkach Więcej zdjęć (2)

Babka nie jest lekka i należy do tych nieco cięższego kalibru, ale jest pyszna z wyczuwalną nutą kokosu.

Polecam, nie tylko na nadchodzące święta ale i na co dzień.

Składniki:

Babka kokosowa na białkach

 

  • 5 białek- około 3/4 szklanki

 

  • 250 ml oleju

 

 

  • 1,5 szklanki cukru

 

  • 150 g kokosu

 

  • 0,5 szklanki mleka ( może być kokosowe)

 

  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa na białkach
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, ale zmniejszając obroty, dodajemy stopniowo cukier i wlewamy cienkim strumieniem olej. Robot wyłączamy i teraz już działamy ręcznie. Wsypujemy mąkę i kokos i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia sie składników. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut - do suchego patyczka. Czas pieczenia lekko może sie różnic od podanego, z tego co zauważyłam inaczej piecze sie w formie blaszanej a inaczej kamionce Po upieczeniu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.
Babka kokosowa na białkach
formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą