domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Babka kokosowa na mleku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna babka kokosowa z mlekiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, obtoczona w polewie czekoladowej i posypana wiórkami kokosa.

Babka kokosowa na mleku kokosowym

Składniki:

Babka kokosowa na mleku kokosowym

 

 

  • 100 g cukru;

 

 

  • łyżka ekstraktu waniliowego;

 

  • 150 ml oleju;

 

  • 250 ml mleka kokosowego;

 

 

 

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;

 

  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa na mleku kokosowym
Składniki wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed pieczeniem, gdyż składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować wysoką miskę, do której wbić całe jajka, dodać cukier i szczyptę soli. Ubijać mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta, dodać ekstrakt waniliowy oraz olej i zmiksować. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną. Składniki wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do ubitych jajek dodawać stopniowo na zmianę mąki oraz mleczko kokosowe, ciągle miksując, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać masę do formy. Wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Ja gotową babkę polałam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka kokosowego i śmietany 30%, posypałam kokosem. Można równie dobrze polukrować i posypać wiórkami kokosowymi. 

Tagi:

jajko jajka