Sposób przygotowania:
Babka kokosowa na mleku kokosowym
Składniki wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed pieczeniem, gdyż składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować wysoką miskę, do której wbić całe jajka, dodać cukier i szczyptę soli. Ubijać mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta, dodać ekstrakt waniliowy oraz olej i zmiksować. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną. Składniki wymieszać z wiórkami kokosowymi. Do ubitych jajek dodawać stopniowo na zmianę mąki oraz mleczko kokosowe, ciągle miksując, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać masę do formy. Wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Ja gotową babkę polałam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka kokosowego i śmietany 30%, posypałam kokosem. Można równie dobrze polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.