Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Babka barwna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolorowa babka ładnie prezentuje się na stole.

Babka barwna

Składniki:

Babka barwna

 

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl oleju
  • zapach waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Babka barwna
1. Żółtka oddzielić od białek.Następnie żółtka utrzeć z cukrem (do ucierania można użyć miksera-będzie pulchniejsze) a białka ubić na sztywną pianę. 2. Ucierając dodawać po 1 łyżce oleju,wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodać zapach waniliowy i pianę z białek.Dokładnie wymieszać. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kisiel cytrynowy,do drugiej-kisiel truskawkowy,a do trzeciej-kakao.Każdą część dobrze wymieszać. 4. Tłuszczem wysmarować foremkę do babek i posypać bułką tartą.Wlać do foremki ciasto brązowe,następnie żółte a na końcu czerwone.Piec w temperaturze 180 stopni C ok.60 minut. 5. Po ostygnięciu babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Tagi:

jajko jajka