marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka biszkoptowa a'la torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babki można nadziewać,a także przełożyć kremem lub nutellą,a nawet bitą śmietaną. Tę babkę zamierzam przełożyć kremem z dodatkiem ajerkoniaku.

Babka biszkoptowa a'la torcik

Składniki:

Babka biszkoptowa a'la torcik

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj,
  • 3/4 mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 3-4 żółtka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki ajerkoniaku.
  • Ponadto:
  • esencja rumowa lub waniliowa do nasączania,
  • tłuszcz do formy,
  • manna do wysypania blachy.

Sposób przygotowania:

Babka biszkoptowa a'la torcik
Składniki na babkę biszkoptową połączyć, najpierw ucierając jajka z cukrem, a potem przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, a potem ziemniaczaną. Składniki delikatnie wymieszać i wlać masę do natłuszczonej i wysypanej manną formy falistej lub cwibakowej najlepiej. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C i wstawić blachę z ciastem na mniej niż 50 min tzn. 20-25 min. Piec nie otwierając piekarnika, aby ciasto nie opadło. Gdy minie czas, wyłączyć piekarnik, ale zostawić blachę z ciastem do wystudzenia. Dopiero potem wyjąć i jeszcze odczekać z wyjęciem jej. W tym czasie zrobić krem na parze, ucierając żółtka z cukrem i dodatkiem ajerkoniaku przez 20 min. Zestawić i wystudzić. Babkę wybić z formy na deskę do chleba lub płaski talerz i przekroić długim płaskim nożem na dwie części i nasączyć je esencją rumową i przełożyć wystudzoną masą ajerkoniakową. Kroić i podawać na deserowych talerzykach.