Sposób przygotowania:
Babka biszkoptowa a'la torcik
Składniki na babkę biszkoptową połączyć, najpierw ucierając jajka z cukrem, a potem przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, a potem ziemniaczaną. Składniki delikatnie wymieszać i wlać masę do natłuszczonej i wysypanej manną formy falistej lub cwibakowej najlepiej. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C i wstawić blachę z ciastem na mniej niż 50 min tzn. 20-25 min. Piec nie otwierając piekarnika, aby ciasto nie opadło. Gdy minie czas, wyłączyć piekarnik, ale zostawić blachę z ciastem do wystudzenia. Dopiero potem wyjąć i jeszcze odczekać z wyjęciem jej. W tym czasie zrobić krem na parze, ucierając żółtka z cukrem i dodatkiem ajerkoniaku przez 20 min. Zestawić i wystudzić. Babkę wybić z formy na deskę do chleba lub płaski talerz i przekroić długim płaskim nożem na dwie części i nasączyć je esencją rumową i przełożyć wystudzoną masą ajerkoniakową. Kroić i podawać na deserowych talerzykach.