Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Babka biszkoptowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka biszkoptowa - szybkie w wykonaniu ciacho do kawy

Babka biszkoptowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka biszkoptowa

 

  • 6 jaj
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg cukru
  • kilka kropli wanilii
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Babka biszkoptowa
Żółtka oddzielić od białek , ubić na sztywną pianę , porcjami dosypywać cukier i wanilię , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Dodać żółtka cały czas ubijając wlewać olej , mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia powoli dodawać do ubitej masy jajecznej , delikatnie wymieszać , podzielić na dwie części , do jednej dodać kakao. . Formę na babkę wysmarować olejem , przelać ciasto jasne na jasne kłaść łyżką ciasto ciemne . Piec około 40 minut w temp. około 175 *C . Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą .
Babka biszkoptowa
Babka biszkoptowa dobrze smakuje jako dodatek kawy

Tagi:

biszkopt