Sposób przygotowania:
Babka borówkowo - ajerkoniakowa
Do miski włożyć miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć za pomocą miksera. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodawać po jednym nadal ucierając.' Gdy wszystko się połączy dodać ajerkoniak i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia ale jedną łyżkę odłożyć. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno i część piany dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i ponownie wymieszać. Borówki obsypać łyżka mąki, przemieszać i wsypać do ciasta, wymieszać łopatką i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekła i wyjąć z foremki po czym wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
kołczu
zewa
Dziękuję :)
Babka niestety już zjedzona, więc Cię nie poczęstuję.