zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka borówkowo - ajerkoniakowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszna babka z borówkami i nutą adwokatu, w sam raz do niedzielnej kawki albo w tygodniu po ciężkim dniu pracy.

Babka borówkowo - ajerkoniakowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka borówkowo - ajerkoniakowa

 

  • 2 szk mrożonych borówek amerykańskich
  • 75 ml ajerkoniaku
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 1 szk cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka borówkowo - ajerkoniakowa
Do miski włożyć miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć za pomocą miksera. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodawać po jednym nadal ucierając.' Gdy wszystko się połączy dodać ajerkoniak i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia ale jedną łyżkę odłożyć. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno i część piany dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i ponownie wymieszać. Borówki obsypać łyżka mąki, przemieszać i wsypać do ciasta, wymieszać łopatką i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekła i wyjąć z foremki po czym wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Babka borówkowo - ajerkoniakowa
Etap 1do ciasta dodac pianę z białek i wymieszać
Babka borówkowo - ajerkoniakowa
Etap 2wsypac borówki i wymieszać ciasto ...
Babka borówkowo - ajerkoniakowa
Etap 3ciasto przełożyć do foremki keksowej ....
Babka borówkowo - ajerkoniakowa
Etap 4babkę upiec i wystudzić posypac cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka