Sposób przygotowania:
Babka z ajerkoniakiem
nagrzać piekarnik do 175 stopni. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodawać powoli olej i ucierać na najwyższych obrotach miksera, następnie powoli dodawać ajerkoniak. Obie mąki razem wymieszać dodać do nich proszek do pieczenia, następnie połączyć stopniowo z jajkami i cukrem (ciasto powinno być płynne). Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy, należy pamiętać o tym aby pozostawić miejsce w formie od góry inaczej babka wykipi.
Masy wychodzi całkiem sporo, dlatego na zdjęciu widoczna jest jedna babka duża i kilka małych. Nie posiadam tak dużej formy na babkę aby cała masa weszła do jednej formy. Małe babeczki przydatne są do koszyczka wielkanocnego :)
Masy wychodzi całkiem sporo, dlatego na zdjęciu widoczna jest jedna babka duża i kilka małych. Nie posiadam tak dużej formy na babkę aby cała masa weszła do jednej formy. Małe babeczki przydatne są do koszyczka wielkanocnego :)