Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babka ta jest bardzo puszysta, lekka i delikatna w smaku

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

 

  • 10 dag mąka pszenna,
  • 15 dag mąka ziemniaczana,
  • 5 szt jajka,
  • 1 szkl olej,
  • 20 dag ajerkoniak,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 1 łyżka cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 opakowanie lukier biały gotowy,
  • masło do formy

 

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę. Ciągle ubijając wlewać bardzo powoli ajerkoniak, następnie olej i aromat. Po dokładnym połączeniu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremki, polukrować, ozdobić według uznania.
Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
Etap 1
Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
Etap 2