Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1040]

Babka budyniowa z cytryną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna babka piaskowa przygotowana z połączenia dwóch smaków budyniu: śmietankowego i waniliowego. Z dodatkiem soku wyciśniętego z dwóch cytryn. Polana polewą karmelową i udekorowana skórką pomarańczową.

Babka budyniowa z cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka budyniowa z cytryną

 

Sposób przygotowania:

Babka budyniowa z cytryną
Jajka wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy przez około 3-4 minuty na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem przez kilka minut.

Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę do żółtek na przemian z olejem oraz sokiem wyciśniętym z cytryn, cały czas miksując. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy z kominem. Pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik, wkładając w szczelinę drewnianą łyżkę i zostawiamy tak na około 20 minut.

Gdy ciasto przestygnie, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Dekorujemy wierzch skórką pomarańczową.
Babka budyniowa z cytryną
Jajka wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Oddzielamy białka od żółtek.
Babka budyniowa z cytryną
Białka ubijamy przez około 3-4 minuty na sztywną pianę.
Babka budyniowa z cytryną
Żółtka ucieramy z cukrem przez kilka minut.
Babka budyniowa z cytryną
Cytryny dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok.