Sposób przygotowania:
Babka budyniowa z cytryną
Jajka wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy przez około 3-4 minuty na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem przez kilka minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę do żółtek na przemian z olejem oraz sokiem wyciśniętym z cytryn, cały czas miksując. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy z kominem. Pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik, wkładając w szczelinę drewnianą łyżkę i zostawiamy tak na około 20 minut.
Gdy ciasto przestygnie, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Dekorujemy wierzch skórką pomarańczową.
Białka ubijamy przez około 3-4 minuty na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem przez kilka minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę do żółtek na przemian z olejem oraz sokiem wyciśniętym z cytryn, cały czas miksując. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy z kominem. Pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik, wkładając w szczelinę drewnianą łyżkę i zostawiamy tak na około 20 minut.
Gdy ciasto przestygnie, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Dekorujemy wierzch skórką pomarańczową.
Ania321
Dziękuję :)
robaczek