WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Tort cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki i orzeźwiający tort cytrynowy na jasnym cytrynowym biszkopcie, z kremem budyniowym, kremem śmietanowym i galaretką i bitą śmietaną.

Tort cytrynowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort cytrynowy

Biszkopt:

  • 7 dużych jaj
  • 14 łyżek cukru
  • 14 łyżek mąki tortowej
  • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Krem budyniowy:

  • 2 budynie o smaku cytrynowym bez cukru
  • 3szkl. mleka (750ml)
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem śmietanowy z galaretką:

  • 300ml śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Bita śmietana cytrynowa:

Nasączenie:

  • 250ml wrzątku
  • 1łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Dekoracja:

  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • cukierki malinki

Sposób przygotowania:

Tort cytrynowy

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Mąki przesiać i wymieszać z ubitą masą jajeczną. Dodać sok cytrynowy, wymieszać i przelać do formy o średnicy 24-26cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, Wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.
Składniki na nasączenie wymieszać ze sobą i wystudzić

Krem budyniowy:

500ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło zmiksować na puch. Dodawać po łyżce zimny budyń, cukier puder i sok z cytryny. Miksować aż krem będzie gładki i jednolity.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zapiąć obręcz i nasączyć częścią ponczu. Posmarować większą częścią kremu budyniowego i nakryć drugim biszkoptem. Nasączyć.

Krem śmietanowy z galaretką:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną płynną galaretką i sokiem z cytryny. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na tort. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć resztą ponczu.
500ml śmietany ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan fixami. Na koniec wymieszać z sokiem cytrynowym. Z tortu zdjąć obręcz. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Resztę kremu budyniowego przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić rozetki na torcie. Czekoladę gorzką rozpuścić na parze i zrobić esy floresy na torcie. Na koniec ułożyć kolorowe cukierki malinki. Tort dobrze schłodzić.

Tort cytrynowy
Tort otynkowany bitą śmietaną i ozdobiony rozetkami
Tort cytrynowy
Tort po nałożeniu wszystkich wartsw wyjęty z obręczy
Tort cytrynowy
Masa śmietanowa z galaretką wyłożona na biszkopt
Tort cytrynowy
Krem budyniowy wyłożony na pierwszy blat biszkoptu
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy po przekrojeniu