renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Babka cytrynowa z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka cytrynowa z majonezem - pyszna, aromatyczna z cytrynowym lukrem... Idealna po prostu, polecam na Wielkanoc!!!

Babka cytrynowa z majonezem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka cytrynowa z majonezem

 

  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny pokrojona w kosteczkę

 

  • Na lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z majonezem

Etap 1

Babka cytrynowa z majonezem
Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno.

Etap 2

Babka cytrynowa z majonezem
Następnie dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru.

Następnie dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Potem ubijać z żółtkami.

Etap 3

Babka cytrynowa z majonezem
Masę jabłeczną wymieszać z majonezem, dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia.

Masę jabłeczną wymieszać z majonezem, dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Etap 4

Babka cytrynowa z majonezem
Na koniec dodać pokrojoną skórkę z cytryny, wymieszać.

Na koniec dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Etap 5

Babka cytrynowa z majonezem
Ciasto wlać do natłuszczonej formy i piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut.

Ciasto wlać do natłuszczonej formy i piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem wykonanym poprzez wymieszanie soku z cytryny z cukrem pudrem.