Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Wymyślone ciasto z białek z dodatkiem truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem truskawek. Taki wypiek to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Wymyślone ciasto z białek z dodatkiem truskawek

Składniki:

Wymyślone ciasto z białek z dodatkiem truskawek

białko

  • 5 białek,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 szklanki cukru ( można mniej ),
  • 2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka poj. 210 ml ),
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 litra truskawek z kompotu.

Sposób przygotowania:

Wymyślone ciasto z białek z dodatkiem truskawek

ETAP 1:

Wymyślone ciasto z białek z dodatkiem truskawek

Na początku ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitej piany partiami dodawać cukier i dalej ubijać (tak jak pisałam mi szło to dziś opornie). Gdy mamy już piane z białek połączoną z cukrem wtedy dodać żółtka i całość zmiksować. Do zmiksowanych białek z żółtkami wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać olej i wszystko wymieszać za pomocą łyżki ciasto ma konsystencję gęstą.

ETAP 2:

Wymyślone ciasto z białek z dodatkiem truskawek

Jak już mamy dokładnie wymieszane wszystkie składniki na ciasto przełożyć je do blaszki 36 na 24,5 wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie truskawki z kompotu oddzielić od soku, przygotowane truskawki ułożyć na przygotowanym cieście.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.

ETAP 3:

Wymyślone ciasto z białek z dodatkiem truskawek

Upieczone ciasto pozostawić na pięć minut w piekarniku po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto ostygnie oddzielić go od papieru do pieczenia a następnie posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś woli to polać polewą czekoladową. Owoce również można dać kto jakie lubi.

ETAP 4:

Ciasto wyszło bardzo smaczne z wierzchu mocno chrupkie, a w środku smak mokrego piasku, takie ciasto w sam raz nadaje się do zimnego mleka lub gorącego kakao, sprawdzi się również dla spodziewających się gości. Przepis polecam.