Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Babka stracciatella w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka stracciatella w polewie czekoladowej- jest pyszna i łatwa w wykonaniu. Super smakuje na drugi dzień- schłodzona w lodówce.

Babka stracciatella w polewie czekoladowej

Składniki:

Babka stracciatella w polewie czekoladowej

 

  • mąka tortowa - 150 g
  • mąka krupczatka - 50 g
  • proszek do pieczenie 2,5 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • budyń śmietankowy - 2 op
  • margaryna - 200 g
  • cukier - 1 szkl
  • jajka - 7 szt
  • olej - 50 ml
  • wiórki czekoladowe - 80 g
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka stracciatella w polewie czekoladowej
Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem i szczyptą soli, dodać proszek budyniowy i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Margarynę miękką utrzeć i następnie po łyżce dodawać masę żółtkową cały czas ucierając, na końcu delikatnym strumieniem dolewać olej powoli ucierając cały czas.

Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkowo-maślanąza pomocą drewnianej łyżki, teraz stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i solą oraz budyniem w proszku, delikatnie mieszamy łyżka. Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy.

Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut.

Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia.

Zimną babkę polewamy polewa czekoladową.