kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka budyniowa o smaku śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na babkę budyniową o smaku śmietankowym. Pyszna i szybka w przygotowaniu, zawsze się udaje. Polecam.

Babka budyniowa o smaku śmietankowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka budyniowa o smaku śmietankowym

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie w proszku o smaku waniliowym ( każdy na 0,5 l )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • keksówka 10 x 26
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka budyniowa o smaku śmietankowym
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a później żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy, mieszamy do połączenia się składników. Na końcu wlewamy olej i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni i pieczemy 50 - 60 minut do ,, suchego patyczka ".
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Babka budyniowa o smaku śmietankowym
Do ubitej na sztywno piany dodajemy cukier i żółtka.
Babka budyniowa o smaku śmietankowym
Do ciasta na babkę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Babka budyniowa o smaku śmietankowym
Do ciasta wsypujemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.
Babka budyniowa o smaku śmietankowym
Ciasto na babkę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Tagi:

ciasto babka