Sposób przygotowania:
Babka chlebowa
Mąkę przesianą należy skropić winem, dokładnie wymieszać
i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Na parze ubić żółtka
z cukrem, a gdy masa zgęstnieje, dodać skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki, gałkę i dalej ubijać, następnie dobrze wymieszać składniki. Białka ubić na sztywno i połączyć
z żółtkami, mąką, dokładnie wymieszać.Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika średnio nagrzanego i piec 1 godzinę
i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Na parze ubić żółtka
z cukrem, a gdy masa zgęstnieje, dodać skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki, gałkę i dalej ubijać, następnie dobrze wymieszać składniki. Białka ubić na sztywno i połączyć
z żółtkami, mąką, dokładnie wymieszać.Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika średnio nagrzanego i piec 1 godzinę