Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Babka cutrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na każde Święta Wielkanocne jest zawsze u mnie jakaś babka. Była już drożdżowa, marchewkowa, majonezowa, marmurkowa, gotowana. W tym roku jest cytrynowa.

Babka cutrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cutrynowa

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dag. masło
  • 1 łyżeczka proszku do pueczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Babka cutrynowa
Wycisnąć sok z cytryny. Masło zmiksować z cukrem pudrem i z kolejnymi żółtkami. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, sok z cytryny. Na koniec dodać pianę ubitą z białek z odrobiną soli. Wymieszać delikatnie łyżką. 
Przygotowane ciasto przełożyć do formy z kominem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. 

Po wystudzeniu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru z dodatkiem gorącej wody. Na koniec ozdobić.
Babka cutrynowa
Ciasto na babkę cytrynową przygotowane do wyłożenia w formie
Babka cutrynowa
Ciasto na babkę w formie na babkę z kominem
Babka cutrynowa
Babka upieczona w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Babka cutrynowa
Babka wyjęta z formy i przełożona odwrotnie