migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1260]

Babka makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast makowca polecam babkę makową. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą czekoladą smakuje najlepiej.

Babka makowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka makowa

 

  • 250 mąki pszennej
  • 200 g suchego maku mielonego
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka ( 250 ml)
  • kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Babka makowa
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę.

Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową.

Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół.

Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić . Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao.

Energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Polewę przestudzić i polać babkę. Posypać posypką lub innymi dekoracjami.
Babka makowa
Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę.
Babka makowa
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
Babka makowa
Do masła utartego z cukrem i żółtkami dodac make wymieszana z proszkiem i makiem.
Babka makowa
Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół.