Sposób przygotowania:
Babka makowa
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę.
Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową.
Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół.
Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić . Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao.
Energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Polewę przestudzić i polać babkę. Posypać posypką lub innymi dekoracjami.
Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową.
Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół.
Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam cukrową posypką.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić . Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao.
Energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Polewę przestudzić i polać babkę. Posypać posypką lub innymi dekoracjami.
ciasteczka
skuter5