Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1569]

Rustykalne mazurki z sezamem, bratkami i masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i pięknie wyglądające mazurki na świąteczny stół. Bardzo słodkie. Ciasto wzbogaciłam sezamem. Bardzo polecam.

Rustykalne mazurki z sezamem, bratkami i masą

Składniki:

Rustykalne mazurki z sezamem, bratkami i masą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • kilka czekoladowych malutkich jajek
  • 40 dag masy krówkowej o smaku słony karmel
  • kwiaty bratków
  • 2 łyżki płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

Rustykalne mazurki z sezamem, bratkami i masą
1. Ciasto: 

Zpodanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą część wałkujemy formując takie niewielkie mazurki i dowolnych kształtach, mogą być okrągłe lub podłużne. Nie wałkujemy zbyt cienko, bo będą się łamać. Następnie zawijamy do środka brzegi lekko je dociskając.

2. Pieczenie:

Tak wykonane ciasto na mazurki układamy na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Dekoracja i podanie:

Wystudzone kruche blaty smarujemy masą krówkową, dekorujemy bratkami. płatkami kokosowymi i czekoladowymi jajkami, które można dowolnie pokroić. Gotowe mazurki podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 4 mazurki.