iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo, lubię babki smakowe, szczególnie cytrynowe. Do tego mocna kawa i to jest idealne połączenie.

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 dag margaryny,
  • 1,5 cytryny
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryny, skórkę sparzyć zetrzeć na tarce. Przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia. Cukier ukręcić z masłem, dodawać stopniowo jaja a następnie mąkę. Po otrzymaniu puszystej masy dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Przekładamy masę do formy keksowej i pieczemy 50 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu ostudzić i polać lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru z 3 łyżkami wody.