gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Wielkanocna babka cytrynowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobra babka cytrynowa. W moim domu gości od wielu lat. Sama ją robię i zanoszę poświęcić w święconce. jest pyszna.

Wielkanocna babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka cytrynowa

 

  • 4 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka cytrynowa
Jajka wbić do miski, dodać cukier. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Margarynę rozpuścić. Przelać (jeszcze ciepłe) do ciasta i nadal miksować. Cytrynę zetrzeć na tarce o malutkich oczkach. Startą skórkę oraz wyciśnięty sok dodać do masy i nadal miksować. Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą (ile potrzeba). Wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Wielkanocna babka cytrynowa
Wszystkie składniki wymieszać bardzo dokładnie.
Wielkanocna babka cytrynowa
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypaną bułką tartą formy.
Wielkanocna babka cytrynowa
Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w 180 st.
Wielkanocna babka cytrynowa
Po wyjęciu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.