malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ta babka jest bardzo aromatyczna, pulchna i pyszna. Ma naprawdę inny fajny i ciekawy cytrynowy smak.

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 20 dag mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • kostka masła,
  • 15 dag maki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru pudru, s
  • tarta skórka z cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Jajka ukręcamy z cukrem pudrem. Następnie przesiewamy mąki i dodajemy jez proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i dodajemy do reszty, dodajemy też startą skórkę oraz sok. Małą natłuszczoną formę do babek wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę, pieczemy 50 min. w temp 160 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.