Sposób przygotowania:
Strucla z jabłkami
Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wsypać do garnka, dodać masłom cynamon i cukier. Smażyć 15 minut. Odsączyć na sitku nadmiar soku.
Rozczyn:
Do miski wsypać drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę mleka, rozczyn, cukier, żółtka i roztopione masło. Wyrobić ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować, ułożyć jabłka, zwinąć w rulon. Przekroić wzdłuż dłuższego boku prawie do końca, następnie oba kawałki skręcić wokół siebie. Przełożyć bo blaszki wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wsypać do garnka, dodać masłom cynamon i cukier. Smażyć 15 minut. Odsączyć na sitku nadmiar soku.
Rozczyn:
Do miski wsypać drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę mleka, rozczyn, cukier, żółtka i roztopione masło. Wyrobić ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować, ułożyć jabłka, zwinąć w rulon. Przekroić wzdłuż dłuższego boku prawie do końca, następnie oba kawałki skręcić wokół siebie. Przełożyć bo blaszki wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny.
lukrowanepierniczki