Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Strucla z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z dodatkiem prażonych jabłek. Domowy, pachnący wypiek, który zachwyci każdego gościa.

Strucla z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla z jabłkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Strucla z jabłkami
Jabłka:

Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wsypać do garnka, dodać masłom cynamon i cukier. Smażyć 15 minut. Odsączyć na sitku nadmiar soku.

Rozczyn:

Do miski wsypać drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę mleka, rozczyn, cukier, żółtka i roztopione masło. Wyrobić ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować, ułożyć jabłka, zwinąć w rulon. Przekroić wzdłuż dłuższego boku prawie do końca, następnie oba kawałki skręcić wokół siebie. Przełożyć bo blaszki wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny.
Strucla z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wsypać do garnka, dodać masłom cynamon i cukier.
Strucla z jabłkami
Gotowy rozczyn dodać do ciasta, wyrobić ciasto
Strucla z jabłkami
Na rozwałkowane ciasto ułożyć uprażone jabłka
Strucla z jabłkami
Struclę piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny