WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2110]

Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym cieście z samych żółtek, z masą jabłkową z jabłek ze słoika i świeżych jabłek, posypana cukrem pudrem.

Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250g zimnego masła
  • 1 słoik prażonych jabłek domowej roboty
  • 3 świeże jabłka
  • Szczypta cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami

ETAP 1:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder wsypać do miski. Dodać żółtka i pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto.

Ciasto uformować w wałek i podzielić na dwie części. Jedną trochę większą rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z jabłkami ze słoika, cynamonem i galaretką. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Piec jeszcze ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami
Druga część ciasta starta na tarce na wierzch jabłek
Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami
Jabłka prażone wymieszane z jabłkami świeżymi wyłożone na ciasto
Krucha szarlotka z mieszanymi jabłkami
Kriche ciasto po zagnieceniu uformowane w wałek