lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka cytrynowa na krupczatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zostało mi jeszcze trochę maki krupczatki, więc postanowiłam ją wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę .

Babka cytrynowa na krupczatce Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Babka cytrynowa na krupczatce

Składniki:

  • 4 jaja

 

 

  • mąka krupczatka 1 szklanka

 

  • 5 łyżek majonezu

 

 

 

  • ksylitol fiński 1 szklanka

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa na krupczatce

Wykonanie:

Do misy wbiłam jaja, zaczęłam miksować, wsypywałam partiami cukier i nadal miksowałam. Przesiałam obie mąki pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam do zmiksowanych jaj i mieszałam. Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy. Wsypujemy skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Teraz wystarczy tylko wymieszać.
Naczynie szklane ( żaroodporne) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do naczynia. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Babka cytrynowa na krupczatce
Do misy wbiłam jaja , zaczęłam miksować , wsypywałam partiami cukier i nadal miksowałam.
Babka cytrynowa na krupczatce
Przesiałam obie mąki pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia .
Babka cytrynowa na krupczatce
Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy .
Babka cytrynowa na krupczatce
Wsypujemy skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Teraz wystarczy tylko wymieszać .
Babka cytrynowa na krupczatce
Naczynie szklane ( żaroodporne) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Babka cytrynowa na krupczatce
Przekładamy ciasto do naczynia . Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika.
Babka cytrynowa na krupczatce
Pieczemy w 170 stopniach 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem :)