lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka cytrynowa wilgotna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś maleństwo na stole czyli cytrynowa babeczka. Pięknie pachnie, a i rodzinka zatęskniła za zwykłym smakołykiem. Kiedyś to nasze babcie piekły baby, dziś my pieczemy, a w przyszłości nasze dzieci. Tradycja z pokolenia na pokolenie.

Babka cytrynowa wilgotna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa wilgotna

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g rozpuszczonego ciepłego masła
  • 150 g ksylitolu
  • parę kropel olejku waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • szklanka ksylitolu zmielonego
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa wilgotna

Wykonanie :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło, wbijamy jaja i miksujemy.


Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny. Kiedy mamy już jednolitą masę dodajemy skórkę otartą z cytryny.


Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.


Kiedy nam babeczka się upiecze i ostudzi polewamy ją lukrem cytrynowym czyli do zmielonego ksylitolu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy babeczkę, dekorujemy jak mamy ochotę.

Babka cytrynowa wilgotna
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wlewamy mleko i wbijamy jaja.
Babka cytrynowa wilgotna
Masło rozpuszczamy i kiedy nam ostygnie dodajemy do reszty składników .
Babka cytrynowa wilgotna
Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny.Kiedy mamy już jednolitą masę dodajemy skórkę otartą z cytryny .
Babka cytrynowa wilgotna
Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego.