Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedna z najlepszych babek i naprawdę jestem dumna z tej autorskiej receptury. Jej mocno chałwowy smak świetne komponuje się z rześką, cytrynową nutą! Jest lekko wilgotna o przyjemnej konsystencji...

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

Składniki:

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

Forma o wymiarach 8,5 x 27 cm:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru (około 120g)
  • 1 szklanka mąki pszennej (około 160g)
  • 1,5 opakowania kisielu o smaku cytrynowym (60g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie (płaska)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • 200g chałwy

Polewa:

  • 50 g chałwy
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

Chałwa:

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową
Można użyć chałwy o dowolnym wariancie smakowym.

Chałwę należy pokruszyć.

Masa:

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową
Masa powinna być dokładnie połączona i puszysta.

Mąkę, proszek kisielowy, proszek do pieczenia oraz skórką cytrynową należy dokładnie wymieszać.

Żółtka z cukrem utrzeć do białości i nie przerywając ubijania stopniowo wlać olej z mlekiem i sok z cytryny.

Kolenie dodać uprzednio połączone składniki suche.

Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę oraz połączyć z ubitą pianą z białek.

Na końcu wmieszać kawałki chałwy.

Pieczenie:

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczeni.

Babkę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-65 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Polewa i wierzch:

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową
Wierzch dodatkowo posypałam kawałkami chałwy i czarnym sezamem.

Do rondelka wlać mleko i dodać kawałki chałwy.

Całość ciągle mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej polewy.

Babkę po ostudzeniu polać polewą i opcjonalnie dowolnie ozdobić.