Sposób przygotowania:
Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwowąChałwa:
Chałwę należy pokruszyć.
Masa:
Mąkę, proszek kisielowy, proszek do pieczenia oraz skórką cytrynową należy dokładnie wymieszać.
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i nie przerywając ubijania stopniowo wlać olej z mlekiem i sok z cytryny.
Kolenie dodać uprzednio połączone składniki suche.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę oraz połączyć z ubitą pianą z białek.
Na końcu wmieszać kawałki chałwy.
Pieczenie:
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczeni.
Babkę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-65 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Polewa i wierzch:
Do rondelka wlać mleko i dodać kawałki chałwy.
Całość ciągle mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej polewy.
Babkę po ostudzeniu polać polewą i opcjonalnie dowolnie ozdobić.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):