WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1058]

Babka cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno wilgotna babka cytrynowa polana polewą z białej czekolady i udekorowana posypkami cukrowymi. Idealna na Wielkanoc.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa

ETAP 1:

Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Do uzyskanej masy dodawać stopniowo po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka miksować do całkowitego połączenia składników.

Po dodaniu jajek ciasto będzie wyglądało jak zważone. Dodać skórkę i sok z jednej cytryny i zmiksować.

Mąkę z proszkiem przesiać partiami do ciasta i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub mąką. Przelać ciasto.

Babkę piec ok. 40-45 minut w temp. ok. 160 stopni z termoobiegiem. Najlepiej kontrolować stopień upieczenia suchym patyczkiem.

Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić. Gdy wystygnie przełożyć na talerz i udekorować polewą przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi i posypkami cukrowymi.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa po wystudzeniu i wyjęciu z formy
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa po upieczeniu jeszcze w formie
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa przelana do formy przed upieczeniem
Babka cytrynowa
Ciasto na babkę cytrynową w trakcie ucierania mikserem

Tagi:

ciasto babka