Sposób przygotowania:
Babka cytrynowaETAP 1:
Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Do uzyskanej masy dodawać stopniowo po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka miksować do całkowitego połączenia składników.
Po dodaniu jajek ciasto będzie wyglądało jak zważone. Dodać skórkę i sok z jednej cytryny i zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać partiami do ciasta i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub mąką. Przelać ciasto.
Babkę piec ok. 40-45 minut w temp. ok. 160 stopni z termoobiegiem. Najlepiej kontrolować stopień upieczenia suchym patyczkiem.
Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić. Gdy wystygnie przełożyć na talerz i udekorować polewą przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi i posypkami cukrowymi.
WanilioweImprowizacj