akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Babka czekoladowo-orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedno z moich pierwszych, samodzielnych wypieków :D Robiłam ją kilka lat temu, ale dokładnie pamiętam jej smak. Mocno czekoladowa i orzechowa, udekorowana lukrem i posypana posiekanymi orzechami. Pycha, polecam!

Babka czekoladowo-orzechowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka czekoladowo-orzechowa

 

  • 125g. miękkiego masła
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego/ kefiru w temperaturze pokojowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowo-orzechowa
1. Masło utrzeć mikserem do puszystości, dodać cukier, miksować, dodać jajka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypywać przesianą mąkę, kakao, proszek, sodę i zmielone orzechy na przemian z jogurtem/kefirem. Za każdym razem delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. 2. Małą formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (używam formy do babki, ale tej płaskiej!) Masę przelać do formy, piec w 150 st.C około 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. 3. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru ( w razie potrzeby dodać więcej soku, lub cukru pudru) Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować orzechami. Smacznego!
Babka czekoladowo-orzechowa
Studzenie babki czekoladowo-orzechowej.

Tagi:

jajko jajka