Sposób przygotowania:
Murzynkowa babka z alkoholem
Masło lub margarynę zagotować z cukrem mieszając. aż do rozpuszczenia cukru. Do rozpuszczonego masła dodać kakao i wodę, ponownie zagotować. Odlać 1/2 szkl. masy i do gorącej włożyć 6 kostek deserowej czekolady (odłożyć na bok). Pozostałą masę wystudzić.
Do wystudzonej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać żółtka zmiksować, następnie dodać bakalie i wymieszać. Wlać wolno alkohol, dodać ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 170 - 180 stopni i piec około 40 - 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąć z foremki, oblać odłożoną masą czekoladową, obsypać kolorowym groszkiem cukrowym.
Udekorować według uznania.
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia.
Do wystudzonej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać żółtka zmiksować, następnie dodać bakalie i wymieszać. Wlać wolno alkohol, dodać ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 170 - 180 stopni i piec około 40 - 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąć z foremki, oblać odłożoną masą czekoladową, obsypać kolorowym groszkiem cukrowym.
Udekorować według uznania.
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia.
biedroneczki
BozenaMatuszczyk
Tak zawsze mile widziana.;)