jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka drożdżowa, doskonała babka na święta wielkanocne. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Babka z drożdżami.

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Rozczynić drożdże z 25 dag mąki i 0,25 litra mleka.
Postawić w ciepym miejscu.
Masło utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku.
Po trochu cukier, mąkę, mleko, aromaty waniliowy i cytrynowy.
Gdy rozczyn zacznie pracować połączyć go z ucieraną masą i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek.
Wymieszać z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Formę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do formy do połowy jej wysokości.
Piec w gorącym piekarniku około 45 minut.
Po 15 minutach od wyjecia z piekarnika wyjąć z formy.