Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa
Rozczynić drożdże z 25 dag mąki i 0,25 litra mleka.
Postawić w ciepym miejscu.
Masło utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku.
Po trochu cukier, mąkę, mleko, aromaty waniliowy i cytrynowy.
Gdy rozczyn zacznie pracować połączyć go z ucieraną masą i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek.
Wymieszać z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Formę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do formy do połowy jej wysokości.
Piec w gorącym piekarniku około 45 minut.
Po 15 minutach od wyjecia z piekarnika wyjąć z formy.
Postawić w ciepym miejscu.
Masło utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku.
Po trochu cukier, mąkę, mleko, aromaty waniliowy i cytrynowy.
Gdy rozczyn zacznie pracować połączyć go z ucieraną masą i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek.
Wymieszać z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Formę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do formy do połowy jej wysokości.
Piec w gorącym piekarniku około 45 minut.
Po 15 minutach od wyjecia z piekarnika wyjąć z formy.