EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 254]

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej.

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami

 

 

 

  • Dekoracja:
  • jajeczka czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach
  • świeże kwiaty
  • kawałek zielonego ciasta np. szpinakowego lub posypka zielona imitująca trawę

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami

Ciasto:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami
do miski przesiać mąkę dodać jajka i resztę składników

Drożdże pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem, skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera aż do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami
dodać skórkę otartą z pomarańczy i kandyzowaną skórkę

Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.

ETAP 3:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami
orzechy uprażyć a masło rozpuścić i wymieszać z mlekiem

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i wyjąć z formy.

Polewa czekoladowa:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami
na wyrośnietym cieście rozsmarować krem czekoladowy i posypać orzechami

Żelatynę namoczyć w wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę wymieszać z miodem, zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

ETAP 5:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami
gotowe zrolowane ciasto przełożyć do formy babki

Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać pokruszonym zielonym ciastem, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.

Tagi:

deser ciasto