Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1309]

Sernik na zimno z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na wrześniowe ciepłe dni polecam pyszny serniczek na zimno z dodatkiem borówki amerykańskiej, na kakaowym kruchym spodzie.

Sernik na zimno z borówkami

Składniki:

Sernik na zimno z borówkami

Na kruchy spód:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła 83% tłuszczu
  • 100 g cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 żółtko

Na dwie warswy serowe + dekorację:

  • 0,5 kg borówki amerykańskiej
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 bezbarwne galaretki + 2 szklanki gorącej wody
  • cukier - ilość według uznania

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z borówkami

Przygotowanie ciasta kruchego

Sernik na zimno z borówkami
Przygotowujemy kruche ciasto z dodatkiem kakao

Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy żółtko i posiekane zimne masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na dno tortownicy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.

Przygotowanie warstwy waniliowej z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
Warstwa borówkowa z serkiem homogenizowanym naturalnym

Każdą z galaretek wsypujemy do osobnej miseczki i zalewamy gorącą wodą (1 szklanka wody na 1 galaretkę). Odstawiamy.

Borówki dzielimy na 3 części w proporcjach 3:1:1. Największą porcję blendujemy z serkiem. naturalnym. Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Próbujemy i dosładzamy według uznania.

Przygotowanie warstwy borówkowej

Sernik na zimno z borówkami
Warstwa waniliowa z borówkami i galaretką bezbarwną

Drugą tężejącą galaretkę dodajemy do serka waniliowego, miksujemy. Dodajemy porcję borówek, mieszamy łyżką.

ETAP 4:

Na kruche ciasto wykładamy warstwę waniliową z borówkami. Sprawdzamy, czy warstwa odpowiednio stężała - jeśli tak, wykładamy na nią warstwę borówkową. Wierzch sernika dekorujemy pozostałymi borówkami.
Ciasto chłodzimy w lodówce.