Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z borówkamiPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy żółtko i posiekane zimne masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na dno tortownicy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
Przygotowanie warstwy waniliowej z borówkami
Każdą z galaretek wsypujemy do osobnej miseczki i zalewamy gorącą wodą (1 szklanka wody na 1 galaretkę). Odstawiamy.
Borówki dzielimy na 3 części w proporcjach 3:1:1. Największą porcję blendujemy z serkiem. naturalnym. Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Próbujemy i dosładzamy według uznania.
Przygotowanie warstwy borówkowej
Drugą tężejącą galaretkę dodajemy do serka waniliowego, miksujemy. Dodajemy porcję borówek, mieszamy łyżką.
ETAP 4:
Na kruche ciasto wykładamy warstwę waniliową z borówkami. Sprawdzamy, czy warstwa odpowiednio stężała - jeśli tak, wykładamy na nią warstwę borówkową. Wierzch sernika dekorujemy pozostałymi borówkami.
Ciasto chłodzimy w lodówce.