marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka dwukolorowa z polewą toffi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Składniki na ciasto wymieszać,a masę kakaową zrobić osobno i lać na przemian do formy ciasto i masę z kakao.Piec z godzinę,a później oblać.

Babka dwukolorowa z polewą toffi.

Składniki:

Babka dwukolorowa z polewą toffi.

 

  • 25 dag.mąki
  • 13 dag. cukru,
  • 15 dag.masła,
  • 3 jajka,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • aromat do ciast migdałowy,4 łyżki kakao,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 3 łyżki oleju,polewa z toffi.

Sposób przygotowania:

Babka dwukolorowa z polewą toffi.
Dać do dużej miski kawałek masła,cukier,jajka,mieszając wszyst- -ko mikserem,potem dodać aromat migdałowy,cukier waniliowy i proszek do pieczenia,sok z cytryny,a na koniec mąkę i pianę z białek,bo jest wtedy lepsze ciasto.Masę kakaową zrobić oddzielni- -e:w garnuszku roztopić ćwiartkę masła i dać 4 łyżki czubate kakao i mieszać na wolnym ogniu,a potem przestudzić.Formę wy- -smarować margaryną i wysypać manną lub bułką tartą,a potem wlewać najpierw ciasto,potem masę na to i na przemian raz to ito i resztę ciasta na wierzch.Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C.i wstawić formę falowaną z ciastem.Piec ok.godziny i pod koniec sprawdzić,czy jest upieczone,wbijając drewniany szpikulec-jak ci- -asto nie klei się do patyczka,to jest upieczone.Po upieczeniuwystudzić i wybić ciasto z formy.Oblać gotową polewą z toffi.