Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Babka gołąbkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej z dodatkiem warzyw.

Babka gołąbkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka gołąbkowa

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • Jajko
  • ½ torebki ryżu ugotowanego
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 sos meksykański w słoiczku
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Papryka ostra

Sposób przygotowania:

Babka gołąbkowa

ETAP 1:

Babka Gołąbkowa

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Babka Gołąbkowa

2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki.

ETAP 3:

Babka Gołąbkowa

3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch kapustą.

4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut pod przykryciem.

ETAP 4:

Babka Gołąbkowa

5. Po tym czasie polewamy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilkę zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

ETAP 5:

Babka Gołąbkowa

6. Gotowe.
7. Smacznego.