Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjna babka ziemniaczana również jest smakowita, ale proponuje trochę urozmaicenia. W takiej wersji jest fantastyczna.

Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego

Składniki:

Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego

ziemniaki

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć tarką o drobnych oczkach lub maszynką wraz z cebulą i posypać łyżką mąki. Do masy wbić jajka, dodać czosnek i pokrojoną cebulę, jeśli nie została wcześniej przekręcona z ziemniakami. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Składniki na masę mięsna dokładnie wyrobić.

Masę z ziemniaków przedzielić na dwie połowy. Jedną część przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Na niej kolejno ułożyć mięso mielone i resztę ciasta z ziemniaków.

Babkę piec 1-1,5 h w temperaturze 180 stopni.