VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsna babka idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mięso jest delikatne i soczyste. Bogatego smaku nadaje sos maślano ziołowy doprawiony czosnkiem i nutą szałwii. Podczas krojenia widać kawałki ziemniaczanych gnocchi, pokrojonej marchewki i pi

Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi

 

  • 250 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 250 g mięsa wołowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • Słodka czerwona papryka
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 450 g makaronu na patelnię (ziemniaczane gnocchi z sosem maślano ziołowym)
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi
Na rozgrzanej patelni przesmażamy mrożony makaron na patelnię. Studzimy. Do miski przekładamy mielone mięso.

Dokładamy posiekaną natkę pietruszki, posiekana w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty ser. Wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką czerwona papryką.

Na samym końcu dodajemy mieszankę warzywną z ziemniaczanymi gnocchi. Całość wyrabiamy na gładką masę.

Mięso przekładamy do formy na babkę. Pieczemy 60 minut w 190*C.
Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi