Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rozeta pizzowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karnawał trwa, a nam ciągle brakuje pomysłów na przekąski, mam coś dla Was. Ciasto drożdżowe zawijane z farszem, ułożone w rozetę. Podane z ketchupem lub ulubionym sosem.

Rozeta pizzowa

Składniki:

Rozeta pizzowa

 

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • Szczypta cukru
  • Składniki na farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 170 g szynki gotowanej
  • 170 g sera żółtego
  • 85 g koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1 ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Rozeta pizzowa

I

Rozeta pizzowa

1. Mąkę , sól, cukier wsypuję do miski, wlewam oliwę, wodę rozrobioną z drożdżami i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i foremką 8 cm wycinam kółka.

II

Rozeta pizzowa

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie. Do warzyw dodaję bardzo drobno pokrojoną szynkę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Studzę i łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
3. Na każdy kawałek ciasta nakładam po łyżce nadzienia, pozostawiając 3 mm marginesu. Krążki składam na pół, następnie łączę końce, układam w formie do tarty, zaczynając od brzegów formy.
4. Żółtka z 2 łyżkami mleka roztrzepuję i za pomocą pędzelka smaruję rozetę.
5. Rozetę piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

III

6. Gotowe, podaję z ketchupem.
7. Smacznego.