Sposób przygotowania:
Rozeta pizzowaI

1. Mąkę , sól, cukier wsypuję do miski, wlewam oliwę, wodę rozrobioną z drożdżami i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i foremką 8 cm wycinam kółka.
II

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie. Do warzyw dodaję bardzo drobno pokrojoną szynkę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Studzę i łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
3. Na każdy kawałek ciasta nakładam po łyżce nadzienia, pozostawiając 3 mm marginesu. Krążki składam na pół, następnie łączę końce, układam w formie do tarty, zaczynając od brzegów formy.
4. Żółtka z 2 łyżkami mleka roztrzepuję i za pomocą pędzelka smaruję rozetę.
5. Rozetę piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
III
6. Gotowe, podaję z ketchupem.
7. Smacznego.
lukrowanepierniczki