Sposób przygotowania:
Cytrynowa babka gotowanaETAP 1:
Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ucierając dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować z masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.
ETAP 2:
Formę do gotowania babki (2 litrowa) nasmarować dokładnie masłem i przełożyć do niej ciasto. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do wody gotującej się na bardzo małym ogniu.
Woda musi sięgać do 2/3 wysokości, a samą formę dobrze jest czymś obciążyć. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Babkę po tym czasie należy wyjąć z formy, a po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym, rozcierając sok cytrynowy z cukrem pudrem.
Można posypać kolorowymi posypkami. Smacznego :)