Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Cytrynowa babka gotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna i wilgotna babka, którą gotuje się w specjalnej formie. Aromatyzowana skórką cytrynową i słodkim, lekko kwaskowatym lukrem.

Cytrynowa babka gotowana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowa babka gotowana

 

LUKIER CYTRYNOWY

  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • ok 1 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka gotowana

ETAP 1:

Cytrynowa babka gotowana
Do utartego masła z cukrem i żółtkami dodać skórkę z cytryny.

Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ucierając dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.

Zmiksować z masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.

ETAP 2:

Cytrynowa babka gotowana
Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem.

Formę do gotowania babki (2 litrowa) nasmarować dokładnie masłem i przełożyć do niej ciasto. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do wody gotującej się na bardzo małym ogniu.

Woda musi sięgać do 2/3 wysokości, a samą formę dobrze jest czymś obciążyć. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Babkę po tym czasie należy wyjąć z formy, a po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym, rozcierając sok cytrynowy z cukrem pudrem.

Można posypać kolorowymi posypkami. Smacznego :)


Tagi:

babka ciasto