Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tarta z frużeliną, kremem czekoladowym i bezikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tej tarty upiekłam nawet beziki. Może nie wyszły idealne, ale cukier za nic w świecie nie chciał się rozpuścić, ale finalnie wyszły, chrupiące, słodkie i nieidealne. Tarta jest pyszna, z owocową nutką. Ładnie udekorowana. Polecam.

Tarta z frużeliną, kremem czekoladowym i bezikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z frużeliną, kremem czekoladowym i bezikami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka

Frużelina:

  • 1 szklanka owoców (mrożonych, świeżych w sezonie), u mnie borówki, truskawki i jagody kamczackie
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zimna woda do rozpuszczenia mąki
  • gorąca woda do owoców

Bezy:

  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • barwnik różowy spożywczy (opcjonalnie)

Krem czekoladowy:

  • 10 dag masła 82 % (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • alkohol według uznania (wódka, spirytus)

Dodatkowo:

  • cukrowa posypka
  • ciasteczka, kilka sztuk do dekoracji (niekoniecznie)
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Tarta z frużeliną, kremem czekoladowym i bezikami
1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie gwiazdek. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia tart, użyłam takiej podłużnej o wymiarach około 36 cm x 12 cm . Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia, upieczone ciasto studzimy.

2. Frużelina: Owoce przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości i rozpadnięcia się owoców, dodajemy cukier puder do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Do frużeliny wlewamy stopniowo mąkę i dokładnie mieszamy, nie wlewamy od razu całej, ale tylko tyle żeby uzyskać odpowiednią gęstość frużeliny. Gorącą frużelinę od razu wykładamy równomiernie na spód tarty i odstawiamy do dokładnego wystudzenia.

3. Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy, dodajemy płynną, letnią czekoladę i kakao i ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy dowolne rozetki na wystudzonej frużelinie.

4. Bezy: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik spożywczy według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy dowolne beziki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. Bezikami dekorujemy tartę.

5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy upieczonymi i kupnymi ciasteczkami i cukrową posypką. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka o pojemności 250 ml.

Wymiary foremki około 36 cm x 12 cm.

Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji.

Im dłużej postoi tym bardziej zmięknie.

Będzie się lepiej kroiła, gdy bardziej zmięknie.

Można użyć ewentualnie kupnych bez.
Tarta z frużeliną, kremem czekoladowym i bezikami
Tarta krucha z bezikami, kremem i frużeliną, rozkrojona.