Sposób przygotowania:
Babka gotowana z truskawkamiETAP 1:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką. Dodać olejek i pianę z białek. Ponownie wymieszać łyżką.
Połowę ciasta wyłożyć do formy silikonowej z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej części ciasta dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć do formy. Ciasto przemieszać łyżką. Truskawki obtoczyć w mące i poutykac w ciasto. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Wlać tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować.
Gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjąć, zdjąć folię i wystudzić w formie. Wyjąć na talerz, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2