Sposób przygotowania:
Babka herbaciana
Na samym początku zaparzyć herbatę - 1 saszetkę dowolnej herbaty (ja użyłam saszetkę tradycyjnej, czarnej herbaty) zalać 250 ml zagotowanej, wrzącej wody. Zaparzoną herbatę odstawić do przestygnięcia. Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Do zmiksowanych z cukrem jajek dodać olej, przestudzoną herbatę, dżem jabłkowy i kilka kropli aromatu waniliowego. Wszystko razem ponownie zmiksować. Do zmiksowanych z cukrem jajek z dodatkiem herbaty, oleju, dżemu i aromatu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać po szczypcie imbiru i cynamonu. Dodane składniki wmieszać do reszty już ręcznie, za pomocą łyżki. Niedużą blaszkę, tak zwaną keksówkę wyścielić papierem do pieczenia. Przelać masę na ciasto do blaszki. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec babkę przez około 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.