czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Babka herbaciana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna wersja babki jest ich wiele i wszystkie dobrze smakują z kubkiem kawy lub mleka...

Babka herbaciana

Składniki:

Babka herbaciana

 

  • 25 dkg. mąki tortowej
  • 10 dkg. cukru
  • 8 dkg. margaryny mlecznej
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. mocnej herbaty
  • 10 dkg. rodzynek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Babka herbaciana
Rodzynki umyć, włożyć do garnka z herbatą i gotować 5 min. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, sól, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlać zimną herbatę i ucierać dalej, na koniec dodać rodzynki, wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok 60 min. w temperaturze 160*C.