Sposób przygotowania:
Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami
Rodzynki oraz żurawinę przepłukać. Herbatę (2-3 saszetki) wrzucić do rondelka, dodać rodzynki i żurawinę zalać wrzącą wodą, . Gotować przez 3-5 minut. Osączyć bakalie. Powstały napar odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do ciasta stopniowo dodawać ostudzoną herbatę i miksować na niskich obrotach. Dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać łyżką. Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Przez 5 minut zostawić ciasto w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Wyjąć formę z piekarnika i ostudzić. Ciasto z formy wyjmujemy po wystudzeniu. Nie zdążyłam zrobić babki w przekroju, szybko znikła :)